DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Sdílejte
Partneři
Partneři






Rybí kuchařka

KAPR

 

Kapr dušený po plzeňsku

4 porce kapra, sůl, citronová šťáva, 4 lžíce oleje, 4 plátky slaniny, 1 cibule, bobkový list, 12 zrnek pepře, 0,5 l světlého piva, 80 g perníku a 30 g másla.

Postup:

Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a postavíme do chladu. V kastrole na oleji opečeme plátky slaniny, na ní položíme připravené porce kapra, přidáme nakrájenou cibuli a koření, do poloviny porcí zalijeme pivem, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme doměkka. Pak kapra vyjmeme a upravíme na mísu. Vývar zahustíme strouhaným perníkem, povaříme, prolisujeme a podle chuti přisolíme, přikořeníme a nakonec zjemníme máslem. Touto zahoustlou šťávou kapra na míse přelijeme a povrch můžeme posypat spařenými nakrájenými mandlemi.

 

Kapr ve slaninové směsi

4 porce kapra, citronová šťáva, sůl, mletý pepř, 60 g slaniny, 1 cibule, 4 lžíce kečupu, 3 stroužky česneku.

Postup:

Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme alespoň 15 minut odležet. Pak je osolíme, opepříme, slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, zpěníme na ní pokrájenou cibuli, přidáme porce kapra a zvolna je opékáme po obou stranách. Ke konci opékání přidáme kečup, rozetřený česnek a několik lžic horké vody. Podáváme s rýží.

 

Gruzínské šašliky z kapra

600 g úzkých porcí kapra, sůl, olej, 60 g slaniny, 4 menší cibule, mletý pepř, mletá sladká paprika, 40g másla, 1 sterilovaná okurka, 1 sterilovaná kapie nebo 2 rajčata

Postup:

Porce kapra nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou, pokapeme olejem, slaninu pokrájíme na tenké čtverečky, cibuli na kolečka a střídavě napichujeme na kovové jehly nebo na špejle a za častého potírání olejem pečeme nad rozehřátým grilem nebo na pánvičce na oleji. Při pečení šašliky obracíme. Když kapří maso změkne, šašliky přeložíme na talíře, přelijeme horkým máslem a ozdobíme okurkou a kapií/rajčaty/. Podáváme s brambory.

 

Pikantní steaky z kapra

4 steaky - podkovičky z kapra, 1 velká cibule, 150 g slaniny, pažitka, 0,5 dl oleje, 200 g rajčat, 1 lžíce worchestru, 1 lžíce hořčice, libeček, bazalka, rozmarýn, citronová šťáva, sůl, máslo

Postup:

Steaky z kapra osolíme a necháme v chladu odležet. Pak je potřeme hořčicí, pokapeme worchestrem a citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na nudličky, přidáme nasekanou pažitku a bylinky. Steaky vložíme do rozpáleného oleje a po obou stranách krátce opečeme do poloměkka. Opečené steaky narovnáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku, na každý steak dáme kopičku směsi z cibule, slaniny, pažitky a bylinek. V předehřáté troubě zapékáme, až se slanina začne škvařit a cibule zezlátne. Vhodnou přílohou jsou osmažené brambory.

Česká vánoční polévka

alespoň 2 kapří hlavy, odřezky, jikry/mlíčí a jedlé vnitřnosti, 1 cibule, 150 g másala, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer), pepř, zázvor, 50 g másla, 50 g hladké mouky na jížku, petržel, sůl

Postup:

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když zelenina zahnědne, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra. Vše vaříme asi 2 minut. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem. Zahustíme světlou máslovou jížkou, vložíme jikry/mlíčí a vnitřnosti a ještě asi 10 minut povaříme. Odstavíme, přidáme maso z obraných hlav a odřezků, petrželovou nať a podáváme a na másle osmaženými kostičkami housky.

Nový blok - dvojitým kliknutím zde, zahájíte úpravu bloku...